Καλογεράκη Μαρία

Καλογεράκη Μαρία

Μαντινάδες

     "Η μαντινάδα είναι η αρχοντιά της Κρήτης, είναι η λεβέντικη Κρητική ψυχή που ανεμοδέρνεται στα Όρη, γλυκαρμυρώνεται στο κύμα, περιπλανιέται σε λέσκες και φαράγγια, δροσερεύγει στα κρυσταλλένια ργυάκια, χαμοπαίζει στους ελαιώνες και στα περιβόλια κι αναφτερώνει με τον έρωτα.
     Είναι η ανασεμιά που μονοιάζει με τσ' ανάσες όλου του κόσμου.
     Είναι το ρίγος και το αναγάλλιασμα, είναι η φωνή και είναι το κάλεσμα.
     Η Κρητική μαντινάδα είναι ο παλμός που δονεί την καρδιά και τις φλέβες του κάθε Κρητικού, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του, είναι το τραγούδι της ψυχής του, λυπηρό ή χαρούμενο, που βγαίνει ανάλαφρα κι αβίαστα."           (Απόσπασμα από τον πρόλογο της έκδοσης) 

  • ISBN: 9786184621064
  • Εκδότης: ΔΙΑΝΟΗΣΗ
  • Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2019
  • Αριθμός σελίδων: 136
  • Διαστάσεις: 21x14
  • Κατηγορία: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΠΟΙΗΣΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 


Η Μαρία Καλογεράκη γεννήθηκε και ζει στα Χανιά, όπου διατηρεί δικό της βιβλιοπωλείο. Είναι συγγραφέας, παραγωγός, επιμελήτρια και παρουσιάστρια πολιτιστικών εκπομπών με θέμα το βιβλίο στην "Τηλεόραση Κύδων", καθώς και χρονογράφος και αρθρογράφος σε εφημερίδες των Χανίων και στο πανελλαδικό περιοδικό "Πολίτες". Είναι μέλος του Πανεπιστημίου των Ορέων στον τομέα "Διαχρονικότητα και Πολιτισμός της Κρήτης" καθώς και της "Εταιρείας Κρητικών Σπουδών - Ίδρυμα Καψωμένου" που εδρεύει στα Χανιά της Κρήτης. Άλλα βιβλία της: "Έρωτας είναι, θαρρώ", εκδ. Καστανιώτη, 1997. "Και χθες και σήμερα με μία μαντινάδα", εκδ. Ερωφίλη, 1999. "Μαμά, τι έγινε στο Πολυτεχνείο;", Εκδ. ΔΟΛ - Ελληνικά Γράμματα, 2000. "Θα σ' το πω μ' ένα τραγούδι", εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2001. "...Πες τους πως είμαι όμορφη", είπε η Αλήθεια", εκδ. Δωρικός, 2005. (Μετάφρ. από τον Μενέλαο Ντάφλο: "... Tell Them I Am Beautiful", said The Truth", ιδιωτική έκδ., 2008). "Καλωσόρισες, Μίνωα", εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2007. "Σ' ευχαριστώ, Νίκο Καζαντζάκη", εκδ. Αλφειός, 2011.


Στην εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα", 18-1-2020, δημοσιεύτηκε η παρακάτω βιβλιοκρισία του Γιάννη Λυβιάκη, για το βιβλίο της Μαρίας Καλογεράκη: Μαντινάδες, εκδόσεις ΔΙΑΝΟΗΣΗ: 

"Νέο βιβλίο με μαντινάδες (εκδόσεις Διανόηση) κυκλοφόρησε πρόσφατα η Μαρία Καλογεράκη. «Μαντινάδες» είναι και ο τίτλος του βιβλίου το οποίο είναι χωρισμένο σε ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιέχει μαντινάδες της Μαρίας Καλογεράκη για τον έρωτα: «Μιλιά μη βγάλεις σα θα δεις έρωτα να σιμώνει / γιατί βαστά το τόξο του και στη καρδιά ξαμώνει». Η δεύτερη, μαντινάδες του χωρισμού: «Εγινες μιαν ανάμνηση, γλυκειά μέσα στσι πίκρες / που τρεμοσβήνεις σα το φως, του λύχνου μες στσι νύχτες». Ακολουθούν οι ενότητες με μαντινάδες του γάμου, της βάφτισης, του φεγγαριού, της ομορφιάς, της φιλίας, των μερακλήδων, της Κρήτης, της λευτεριάς, της ξενιθιάς, της μάνας και του πατέρα, του παιδιού, της Πρωταπριλιάς, των Χριστουγέννων, των Φώτων, της Λαμπρής, της ονομαστικής γιορτής, της Κύπρου, του χωριού, της παράδοσης, της ρακής, του χορού, της ζωής, των ονείρων, του Κλήδωνα, του Χάρου κ.α. Επίσης, υπάρχει ενότητα με τραγουδοποιήματα. Στον πρόλογο του βιβλίου ο λαογράφος, συγγραφέας, ποιητής, μαντιναδολόγος, Κανάκης Γερεωνυμάκης, τονίζει ότι η Μαρία Καλογεράκη στη μαντινάδα έχει ευαισθησία, ικανότητα και επίδοση. «Η Μαρία είναι γεννημένη στιχουργός», σημειώνει ο κ. Γερωνυμάκης. Η ποιήτρια – συγγραφέας, Αννα Τακάκη Μαρκάκη χαρακτηρίζει τη Μαρία Καλογεράκη «μια γνήσια θυγατέρα της Κρήτης κι αρχόντισσα της Κρητικής μαντινάδας»."

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε